„Parada gospodarilor”, festival de tradiții la Săpoca

23 sept.

Toamna se numără bobocii, dar și roadele pământului. În comune, gospodarii adună legume, strugurii din vii etc. Am primit o invitație de la domnul Iulian Manea, primarul comunei Săpoca, din Buzău, să particip la a XI-a ediție a „Paradei gospodarilor”, festivalul comunei. Am acceptat cu drag invitația pentru că am mai fost prezentă la această sărbătoare și am fost încântată de oamenii locului, de organizare, de copii…

Cine mă cunoaște, știe că eu sunt destul de matinală. Am plecat din București devreme. Când am ajuns la stadionul comunei, pentru că acolo s-a desfășurat evenimentul, era forfotă foarte mare. Gospodarii încă își așezau standurile unde urmau să-și prezinte legumele: ardei grași, vinete, castraveți, varză, cartofi, morcovi, dovleci (numai buni să prepari o plăcintă aromată) și multă, multă ceapă. Că doar se știe că județul Buzău este cunoscut pentru ceapa dulce și aromată.

Scena este împodobită de sărbătoare…  Deci, sărbătoarea poate începe.

În fiecare an, din legumele naturale aduse de săteni se gătește un preparat  specific zonei. Anul acesta s-a hotărât ca preparatul să fie  o tocană de legume cu carne de porc. Tuciurile sunt pregătite, legumele și echipele la fel! 16 gospodine au fost organizate în 4 echipe S-a dat startul! În timp ce gospodinele curățau legumele, le tocau… am stat de vorbă. Am aflat povești frumoase de viață, pe care cu siguranță o să vi le împărtășesc cândva.

La prepararea tocanei s-au folosit peste 40 kg pulpă de porc, peste 20 kg de ceapă, ardei capia, morcovi, cartofi și cârnați afumați. Plus condimente și suflet, așa cum mi-au spus gospodinele!

Am avut plăcerea să fac parte din juriul care urma să aleagă cea mai bună tocană. Greu, foarte greu să decidem un câștigător! Toate au avut un gust excelent! Toată tocana a fost oferită sătenilor prezenți la eveniment.

Pe lângă standurile cu legume și fructe, mi-a atras atenția un cort unde erau diverse obiecte confecționate de către elevii Școlii Gimnaziale din Mătești, coordonați de către cadrele didactice. Aceste obiecte erau făcute din materiale din natură, reușind să surprindă prin ingeniozitate, simplitate și originalitate.

Nicio sărbătoare nu este sărbătoare dacă nu are și momente artistice. ,,Parada gospodarilor” a adus și anul acesta pe scenă copii talentați din comuna Săpoca. Au cântat, au dansat, au pus în scenă o piesă de teatru… Pe lângă cei mici, pe scenă au mai urcat cântăreți de muzică populară din județ și cunoscuta solistă Steliana Sima. Atmosferă de sărbătoare, cu oameni frumoși și gospodari!

 Aștept cu nerăbdare și ediția de anul viitor!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: