Traditii si obiceiuri de Sarbatoarea Invierii Domnului

6 Apr

Gina Bradea, autoarea blogului Pofta Buna! ( http://pofta-buna.com/) a lansat o campanie care mie imi place foarte tare: “Traditie si gastronomie romaneasca”. Pentru ca suntem in Saptamana Mare a Pastelui si duminica este Marea Sarbatoare a Invierii, m-am gandit sa scriu cateva randuri despre aceasta minunata Sarbatoare. Daca si tu vrei sa participi, afli mai multe detalii pe http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Iubesc Sarbatoarea Invierii Domnului cu tot ceea ce implica ea. Aceasta este, alaturi de Nasterea Domnului, cea mai importanta din an. In Biserica Ortodoxa, oamenii incep sa se pregateasca pentru aceasta mare sarbatoare cu 48 de zile inainte, atunci cand incepe Postul Mare. Ultima saptamana din Postul Pastelui se numeste Saptamana Patimilor si incepe in duminica Floriilor, duminica in care se comemoreaza intrarea lui Iisus in Ierusalim. In aceasta ultima saptamana, in biserici se tin slujbe in fiecare seara. Luni, marti si miercuri se comemoreaza ultima masa, prinderea si inchiderea lui Iisus, ziua de joi se numeste „Joia Mare”, iar vinerea este numita ”Vinerea Mare”. In aceasta zi se tine post negru si se spune ca noi coboram in mormant impreuna cu Iisus, pentru ca apoi sa inviem impreuna cu El. Acest lucru se face simbolic, prin trecerea pe sub masa aflata in mijlocul bisericii, pe care sta Sfantul Epitaf.

Sarbatoarea Invierii Domnului este marcata la noi prin primenirea caselor si curatarea gradinilor, dar si prin pregatirea multor preparate traditionale . De pe masa nu trebuie sa lipseasca ouale rosii, drobul, cozonacul si friptura de miel.
Dar ce stim oare despre inrosirea oualor? Ce simbolizeaza ele?
– In traditia populara de la noi, oul rosu de Paste simbolizeaza sangele lui Iisus Hristos, fiind purtator de sanatate si spor. De asemenea, se spune ca ar avea puteri miraculoase si de indepartare a raului.
– Potrivit traditiei, ouale care urmau sa fie vopsite de Paste erau adunate din cuibar in miercurea din a patra saptamana a Postului Mare. Chiar daca ele erau adunate in aceasta zi, vopsitul lor avea loc in Joia Mare, insa niciodata in Vinerea Mare.
– Se spune ca daca ouale sunt inrosite in Joia Mare, ele vor tine tot timpul anului. Oamenii cred ca daca ingropi in gradina oua rosii sfintite, aceasta va fi ferita de grindina.
– In folclor exista mai multe legende care spun de ce se inrosesc ouale de Paste. Una dintre ele spune ca Maica Domnului, care venise sa-si planga fiul rastignit, a asezat un cos cu oua langa cruce si acestea s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Iisus.
– Ciocnitul oualor se face dupa niste reguli bine stabilite: persoana mai in varsta (de obicei barbatul) ciocneste oul tinut in mana de cealalta persoana in timp ce rosteste “Hristos A Inviat!”, la care i se raspunde cu „Adevarat a Inviat!”.
In functie de zona, exista mai multe obiceiuri. Iata doar cateva:
– De exemplu, in Bucovina, cojile oualor sunt aruncate pe rau pentru a ajunge la Blajini, personaje imaginare (copii morti nebotezati), care locuiesc la capatul lumii, aproape de Apa Sambetei. In felul acesta, Blajinii stiu ca pentru toti crestinii a sosit Pastele. In alte zone, dupa consumarea oualor, cojile rosii sunt pastrate pentru a fi puse in brazed cand se ara, crezandu-se ca pamantul va da rod mai bun.
– La Calarasi, la slujba de Inviere, credinciosii aduc la biserica cosuri cu oua rosii, cozonac si cocosi albi. Datina spune ca, atunci cand cocosii canta, Hristos a Inviat! Cel mai norocos este gospodarul al carui cocos canta primul. Dupa slujba, cocosii sunt daruiti oamenilor saraci.
– In zona Maramuresului in prima zi de Paste, copiii merg la vecini sa le anunte Invierea Domnului. Acestia primesc cate un ou rosu si la plecare le ureaza gazdelor “Sarbatori fericite!”. Pragul casei trebuie trecut mai intai de un baiat, pentru ca in acea gospodarie sa fie armonie si belsug tot timpul anului.
Mai in toate zonele tarii, copiii se spala pe fata cu apa proaspata in care se pune un ou rosu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: