Pui cu bere neagra si sote de ghebe – rețeta contesei Ilona (Castelul Haller)

3 Mar

Azi am primit in redactie vizita celor de la Transavia (Fragedo). Le multumesc din suflet pentru florile frumoase oferite si pentru gandurile bune. Aceasta reteta cu pui Fragedo este absolut fabuloasa, un regal de gusturi as spune eu si a fost preparata in cadrul proiectului ”În căutarea rețetelor boierești, pe meleaguri românești”, un proiect lansat de compania Transavia, menit să readucă în atenția publicului larg gastronomia vremurilor de altadată și obiceiurile unor familii nobiliare care au îmbogățit patrimoniul țării noastre cu valori culturale importante.

 

Untitled buna

Ce ai nevoie
500 g piept de pui feliat Fragedo Delicat
30 g unt
sare de mare
piper proaspat măcinat
paprika
50 ml bere neagra
Pentru soteul de ghebe
200 g ghebe fierte și scurse de apa
1/2 ceapa tocata marunt
1 lingura unt
rozmarin verde
100 ml smantana
1 praf de sare
Pentru orez
300 g orez
50 g unt
1 morcov mic
1 ceapa mica tocata marunt
sare de mare
3 linguri ulei de masline
piper proaspat macinat
1 pahar vin alb
900 ml supa de pui sau de legume, fierbinte

Cum prepari
Pentru orez, incalzesti untul intr-o cratita, adaugi ceapa tocata marunt si lasi pana devine sticloasa. Adaugi morcovul dat pe razatoarea mica, un praf de sare, uleiul de masline si amesteci. Pui si orezul, amesteci si lasi pe foc 2 minute, amestecand continuu. Stingi cu vin si lasi pana se evapora, avand grija sa amesteci, dupa care condimentezi cu sare si piper si torni supa fierbinte. Lasi la fiert, la foc mic, acoperit cu un capac, până ce orezul se umflă și e fiert.
În timp ce orezul fierbe, pregatesti pieptul de pui feliat Fragedo Delicat. Speli feliile de piept de pui si le usuci cu prosoape de hartie absorbante. Le presari cu sare, piper macinat si paprika si le pui intr-o tigaie in care ai incins untul. Presari rozmarin verde tocat si le rumenesti pe fiecare parte. Adaugi berea neagra si lasi pe foc pana scade zeama si feliile de pui devin aurii.
Pentru soteul de ghebe, incingi o lingură de unt intr-o tigaie si calesti ușor o jumatate de ceapa mica tocata foarte marunt. Imediat ce s-a inmuiat, adaugi ghebele fierte si scurse bine de apă. Presari putina sare si rozmarin proaspat tocat si lasi pana zeama lasata de ghebe incepe sa se evapore. Pui smantana si lasi pe foc mic pana sosul se ingoasa.
Montezi pe o farfurie orezul cu ajutorul unui inel special, pui două felii de piept de pui si asortezi totul cu sote-ul de ghebe.

https://www.facebook.com/TransaviaToateCeleBune

6 Răspunsuri to “Pui cu bere neagra si sote de ghebe – rețeta contesei Ilona (Castelul Haller)”

  1. Lubita 7 Martie 2015 la 19:36 #

    Super delicioasa reteta!
    LA MULTI ANI PENTRU 8MARTIE,cu multa sanatate si putere de munca!

  2. Ancutza 10 Martie 2015 la 09:54 #

    buna Mariana te rog mult scrie reteta de ciorba cu pleurotus de post circula tot felul de retete dar nu am incredere decat in ale tale caci nu am dat gres niciodata imi trebuie pe weekend am o masa de facut te rog mult!

    • retetelemarianei 10 Martie 2015 la 11:47 #

      Buna Ancutza. Iata reteta pentru ciorba. Eu nu am facut pana acum, dar am scris reteta special pentru tine, asa cum as face-o eu. Te pup dulce si iti multumesc pentru fidelitatea ta.
      Ciorba de ciuperci pleurotus
      Ingrediente
      1 ceapa mai mare
      2 morcovi;
      1 radacina pastarnac;
      1 radacina de patrunjel;
      1 felie de telina
      1 ardei gras
      500 g ciuperci pleurotus;
      zeama de la 2 lamai;
      4 linguri ulei
      1 legatura leustean verde
      250 g rosii pasate
      sare dupa gust;
      MOD DE PREPARARE
      Cureti legumele, le speli bine si le tai cubulete. Ciupercile le speli si le tai fideluta. Pe ele nu le calesti cu legumele. Pui legumele la calit in uleiul incins si le lasi 5 minute, amestecand din cand in cand. Torni 3 l de apa si lasi sa fiarba pana cand legumele sunt aproape fierte.
      Pui ciupercile taiate si mai lasi sa fiarba 5 minute, dupa care adaugi si rosiile pasate. Condimentezi cu sare, dupa gust, si mai lasi sa fiarba 10 minute. Daca apa a scazut foarte mult si ciorba este prea groasa, mai pui putina apa clocotita.
      Opresti focul, pui zeama de lamaie. Adaugi leusteanul tocat marunt, acoperi oala cu capac si lasi sa se odihneasca 10 minute. O poti acri si cu bors. La aceasta cantitate iti trebuie 1 litru.
      Pofta buna!

  3. Ancutza 10 Martie 2015 la 14:21 #

    multumiri pentru o adevarata maestra a bucatariei romanesti ! si o prietena de nadejde chiar daca virtuala!

    • retetelemarianei 10 Martie 2015 la 15:57 #

      Multumesc din suflet Ancuta pentru aprecieri. Este prea mult pentru mine. Stii ca te poti baza pe mine. Daca vreodata ai nevoie urgenta de ajutorul meu ma poti suna. 0769637004. Te pup

  4. Ancutza 16 Martie 2015 la 12:50 #

    a iesit tare gustoasa si apreciata ciorba de pleurotus multumiri inca odata si mai pune ceva de post printrea bunatatile pe care le faci!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: