Pasca slovaca (Paska)

11 Apr

Pentru ca tot ne apropriem de sarbatoarea Pastelui, vom trage cu ochiul la cele mai interesante obiceiuri slovace, dar mai ales la retetele lor traditionale si ingredientele speciale pascale, care ii fac atat de renumiti. Astazi va ofer reteta de Paska. Aceasta este rotunda, cu gaura in mijloc si se evidentiaza printr-un gust foarte fin, oferit de ingredientul-minune Ricoletka, similara branzei dulci de vaca. Acest tip de branza se gaseste si in hipermarketurile din Romania, facand parte din gama de lactate Koliba.

Pasca_slovaca_(Paska)_-_sursa_foto_gayathriscookspot.blogspot_

 

Ingrediente

Pentru aluatul de baza

1 cub de drojdie
230 g apa calda
1 lingurita de zahar
250 g lapte fiert
200 g zahar
800 g faina
200 g Gustul untului Koliba
2 lingurite de sare
3 oua
Pentru aluatul cu urda
1 cub de drojdie
150 g lapte cald
1 lingurita de zahar
500 g urda dulce Ricoletka de la Koliba
stafide
4 galbenusuri
200 g zahar
1 lingurita sare
1 lingurita praf de copt
300 g faina

Cum prepari

Se pune in apa calda drojdia si o lingurita de zahar si se lasa sa se topeasca timp de 5 minute. Dupa care se adauga laptele incalzit, zahar si Gustul untului de la Koliba. Se pune faina intr-un bol si se amesteca cu sare, oua si compozitia din lapte. Se framanta aluatul pana devine elastic, se acopera si se lasa la dospit intr-un loc cald timp de 2 ore.

Intre timp se pregateste aluatul cu urda. Se pune drojdia in laptele incalzit si o lingurita de zahar. Se lasa pentru 5 minute, dupa care se adauga peste urda dulce Ricoletka de la Koliba si se amesteca cu stafide, galbenusurile, zahar, sare, praf de copt si faina. Se framanta bine, dupa care se lasa la crescut pentru 2 ore.

Odata crescut aluatul simplu, se rupe in doua bucati inegale. Se mai framanta putin aluatul mare si i se da o forma rotunda, iar deasupra, de jur imprejur, se intinde aluatul din urda Ricoletka. Se pune apoi intr-o tava unsa cu Gustul untului de la Koliba si se lasa sa creasca pentru 30-45 minute. Aluatul mai mic se foloseste pentru a orna pascaca in imagine sau dupa inspiratie. Se unge deasupra cu galbenus si se baga la copt la 350 g pentru 50 minute.

5 Răspunsuri to “Pasca slovaca (Paska)”

  1. Nico Grofova 14 Aprilie 2014 la 23:29 #

    Nu vreau sa va indispun cu comentariul meu, dar traiesc in Slovacia si in general ma deranjeaza lucrurile false care se scriu pe internet de oameni care nu cunosc, culeg tot de pe net informatii false si apoi le propulseaza mai departe. In Slovacia nu exista Paska de Pasti, poate acum o sa gasiti 1-2 retete pe net, dar cu siguranta Paska nu este produs traditional slovac, este preluata din bucataria altora, dar slovaca nu este. Branza dulce aici se numeste TVAROCH, deci Ricoletka este prima data cind aud, si la o cautare pe net dupa nume si fotografii se observa ca numai in Romania exista si anume la firma de care ati amintit. De ce este slovaca, asta chiar nu inteleg. Va apreciez munca si reteta, dar vindeti-o ca pasca romaneasca, si nu slovaca. Aici nu se pregateste asa ceva. Exista ceva special de Paste, mazanec, dar este alta mancare de peste. Sarbatori fericite! Imi cer scuze pentru interventie, dar nu puteam sa raman indiferenta. Numai bine, Nico

    • Nico Grofova 14 Aprilie 2014 la 23:33 #

      Corect TVAROH, nu tvaroch cum am scris initial

    • retetelemarianei 16 Aprilie 2014 la 07:53 #

      Buna Nico. Nu trebuie sa-ti ceri scuze, imi pare bine ca mi-ai spus toate aceste informatii. Reteta, asa cum ai observat, este o reteta oferita spre publicare de niste colaboratori ai mei. Gresala a fost ca nu am verificat inainte sa o postez. Multumesc inca o data si sa ai sarbatori fericite

      • Nico Grofova 16 Aprilie 2014 la 08:17 #

        Va multumesc si ma bucur mult de tot ca nu v-ati suparat pe mine. Va doresc Sarbatori frumoase alaturi de familia dvs. Toate cele bune, Nico

      • retetelemarianei 17 Aprilie 2014 la 16:11 #

        Sarbatori fericite Nico, sanatate si lumina in suflet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: