Balmos ca in Maramures

29 Oct

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.
Reteta traditionala ”Balmos ca in Maramures” a fost primita de la Complex Lostrita, Baia Mare (Maramures) si preparata de restaurantul Casa Oprescu in cadrul proiectului ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Din luna martie, derularea activitatilor din cadrul proiectului de responsabilitate sociala se realizeaza cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat in 1992. Portofoliul de produse Arpis contine faina de malai, faina din grau, gris, otet balsamic, ulei etc.

10

Ce ai nevoie
1 kg faina de malai Arpis
200 g unt
2 l smantana
sare
1,5 l lapte acru – pentru servire

Cum prepari

Balmosul traditional din Maramures se face la ceaun, afara, in curtea casei, dar se poate realiza si in bucatariile moderne.

Se pune untul la topit in ceaun, la foc mic, apoi se adauga smantana si sarea si se amesteca bine.

3

Dupa ce s-au incins pe foc, se adauga treptat malaiul Arpis si se amesteca pana iese la suprafata untul.

7

Se lasa la foc iute pana prinde deasupra o coaja (crusta), se rastoarna pe un platou si se serveste cu lapte acru.

8

Despre Complex Lostrita
Complex Lostrita este situat la 18 km de Baia Mare, in mijlocul naturii, in apropiere de Barajul de acumulare Firiza. Dotat cu pastravarie proprie, complexul pune la dispozitia clientilor, in restaurant sau in aer liber, pe terasa de langa bazine, o gama variata de preparate din pastrav proaspat. Linistea si aerul curat de la poalele Muntilor Ignis, transforma sejurul la Complex Lostrita in zile de relaxare si odihna.

Despre proiect
Proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” este derulat de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Arpis, in perioada februarie – decembrie 2013 si este sprijinit de 52 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, Marius Dragne Food Photographer, metropotam.ro, Mujer, Papa bun, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV, WorldWide Romania.

Retetele traditionale din Maramures au fost puse la dispozitia proiectului de Pensiunea Ideal, Complex Lostrita si Pop Alina, bloger culinar Dulce si Sarat.

Retete fotografiate de Marius Dragne – fotograf culinar.
Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe blogul http://www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .
Contact
Larisa Toader
Managing Director
Russenart Communications
contact@traditiiculinareromanesti.ro

7 Răspunsuri to “Balmos ca in Maramures”

  1. Lubita 29 Octombrie 2013 la 16:48 #

    Balmosul imi place din orice zona ar fi!
    Pup Mariana!!

  2. aurelia 31 Octombrie 2013 la 19:47 #

    n am inteles cata cantitate de smantana se pune fiindca vad 2 l, ce inseamna, 2 linguri? multumesc.

    • retetelemarianei 1 Noiembrie 2013 la 10:11 #

      Buna Aurelia. Folosesti 2 litri de smanatana pentru ca nu se pune apa. Oricum cantitatile de la ingrediente sun pentru mai multe portii. Porti folosi jumatate din cantitati.

      • aurelia 1 Noiembrie 2013 la 12:54 #

        multumesc amore

  3. Maria Günther 19 Octombrie 2014 la 21:50 #

    Ma intreb cate calorii sant acolo… ceea ce, totusi, nu m-ar opri sa incerc odata!
    Mai prin sud, se stie de „mamali cu bra cu la”, ceva mai usor, dar, la cuptor se mai face un fel de talmes-balmes cu mamaliga, unt, oua si branza, cam tot asa, pentru linie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: