Tasche cu pegmez – reteta veche

24 Sep

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.
Reteta ”Tasche cu pegmez” a fost oferita si preparata de Laura Laurentiu, autor si proprietar al blogului culinar Retete ca la mama. Reteta este raspandita in Banat si Crisana (zona Arad).
Din luna martie, derularea activitatilor din cadrul proiectului de responsabilitate sociala se realizeaza cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat in 1992. Portofoliul de produse Arpis contine faina de malai, faina din grau, gris, otet, ulei etc.

12

Ce ai nevoie
Pentru aluat
2 oua
200 de grame de faina Arpis (+/- 1 lingura)
1 praf de sare

Pentru umplutura
pegmez (un gem consistent de prune, caise sau macese)

Pentru finisaj
100 de grame de pesmet
30 de grame de unt sau ulei Arpis
100 de grame de zahar
1 plic de zahar vanilat
faina Arpis pentru presarat
1 albus de ou pentru lipit foile
smantana dulce (pentru frisca) lichida, pentru servit

Cum prepari
Se framanta un aluat neted, elastic si nelipicios din oua, faina Arpis si 1 praf de sare.
Aluatul se imparte in doua parti identice care se intind, pe planul de lucru presarat cu faina, in doua foi dreptunghiulare, cat mai egale.

2
Pe suprafata uneia dintre foi se traseaza, cu un cutit sau cu rola de patiserie – fara a taia aluatul, linii perpendiculare ce vor forma patrate egale. In fiecare patrat se aseaza aproximativ 1/2 lingurita de pegmez.

4
Cu pensula inmuiata in albusul putin batut, se traseaza liniile ce delimiteaza patratele, se unge si de jur imprejurul foii de aluat.

Deasupra se aseaza cealalta foaie de aluat, se preseaza bine deasupra portiunilor unse cu albus, ca sa se lipeasca. Marginile, eventual, se presara cu putina faina Arpis (daca e nevoie). Urmand liniile unde cele doua foi de aluat s-au lipit intre ele, se taie cu rola de patiserie (sau cu un cutit bine ascutit) in patratele.

5
Se pune o oala incapatoare (4 litri) plina cu apa pe foc. Cand apa da in clocot, se pun in oala taschele, toate deodata. In scurt timp, ele se vor ridica deasupra.

6

7
Intre timp, pesmetul se rumeneste in unt sau ulei Arpis, pana ce primeste o culoare aurie. Se amesteca pesmetul rumenit cu zaharul si zaharul vanilat.

9
Dupa ce s-au fiert, taschele se scurg de apa, se tavalesc prin pesmet apoi se servesc calde, stropite cu smantana dulce si (sau) gem (fluid).

10
Secretul bucatarului:
Dupa ce s-au ridicat la suprafata taschele, lasa-le sa fiarba in clocot pentru inca 2 minute; cine doreste pastele mai moi, poate sa le fiarba mai mult.

Despre proiect
Proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” este derulat de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Arpis, in perioada februarie – decembrie 2013 si este sprijinit de 52 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, Marius Comanescu Photography, metropotam.ro, Mujer, Papa bun, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV, WorldWide Romania.

Retetele traditionale din Crisana au fost puse la dispozitia proiectului de Laura Laurentiu (www.retetecalamama.ro) si Pensiunea La Bade Ioane.
Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe site-ul http://www.traditiiculinareromanesti.ro, pe blogul http://www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com, precum si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .
Contact
Larisa Toader
Managing Director
Russenart Communications
contact@traditiiculinareromanesti.ro

Un răspuns to “Tasche cu pegmez – reteta veche”

  1. Dea 27 Septembrie 2013 la 07:35 #

    tare bine arata!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: