Boi pe moare – reteta traditionala din Crisana

16 Sep

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.
Reteta ”Boi pe moare” a fost primita de la Pensiunea La Bade Ioane, Comuna Bata, Judetul Arad (Crisana) si preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul proiectului ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Din luna martie, derularea activitatilor din cadrul proiectului de responsabilitate sociala se realizeaza cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat in 1992. Portofoliul de produse Arpis contine faina de malai, faina din grau, gris, otet, ulei etc.

6

Ingrediente

faina de malai Arpis
zeama de varza (Moare)
ulei Arpis

Mod de preparare

1. Se fierbe zeama de varza (moare).

2

2. Din malai Arpis se face o mamaliga tare care sa poata fi taiata cu ata si se formeaza din ea niste galuste (bulgarasi), care se fierb in zeama de varza timp de 1-2 minute.

3

4

3. Se scot bulgarasii din zeama, se scurg si se ung cu ulei Arpis, dupa care se pun in farfurie si se toarna zeama de varza peste ei spre a fi mancati.

5

Este o reteta traditionala folosita, in special, in perioadele de post.

Despre Pensiunea La Bade Ioane
Bata este o asezare straveche, atestata documentar, pentru prima data, in anul 1367. Pe vremuri, satul se numea BALTA.
Acum un secol si jumatate, baronul MOCIONI de FOENI, a cumparat castelul si domeniile Bata-Bulci, iar in localitatea Bata, la intrarea in sat, dinspre Lipova, a construit un conac de vanatoare, unde acum se gaseste pensiunea LA BADE IOANE.
Pensiunea incearca sa ofere turistilor un peisaj cu spatii largi de verdeata, cu mese si scaune din butuci, cu terase de vara imprejmuite cu nuiele, spatii de joaca pentru copii, gradina lui ION de unde se pot gusta mure si zmeura ori legume proaspete.
In curtea pensiunii se gaseste si un iaz cu podete si filigoria precum si o insulita unde poti sa faci o partida de pescuit.
Turistii mai pot poposi si la casuta din copac, la casele taranesti decorate cu mobilier vechi, din curtea pensiunii sau in mansarda cu odai in stil vechi, unde pe vremuri erau gazduiti oaspetii baronului Mocioni, veniti pentru partide de vanatoare.
Pensiunea dispune si de un spatiu amenajat si dedicat miscarii si sportului extrem (Parcul Sportiv Aventura) cu cea mai lunga tiroliana din Judetul Arad (85 m lungime), tir cu arcul, ciclism cu trasee prin padure, orientare turistica (cu instructor specializat).

Despre proiect
Proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” este derulat de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Arpis, in perioada februarie – decembrie 2013 si este sprijinit de 52 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, Marius Comanescu Photography, metropotam.ro, Mujer, Papa bun, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV, WorldWide Romania.

Retetele traditionale din Crisana au fost puse la dispozitia proiectului de Laura Laurentiu (www.retetecalamama.ro) si Pensiunea La Bade Ioane.
Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe blogul http://www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .
Contact
Larisa Toader
Managing Director
Russenart Communications
contact@traditiiculinareromanesti.ro

10 Răspunsuri to “Boi pe moare – reteta traditionala din Crisana”

  1. Toncean Sidonia 17 Septembrie 2013 la 06:58 #

    Interesanta mancarea aceasta de post, dar…eu stau in Crisana de aproape 60 de azi si zau ca nu am auzit de ea nici macar o data….pina azi !
    Te tzuc cu drag Mariana !

    • retetelemarianei 17 Septembrie 2013 la 07:40 #

      Sidonia, dupa cum ai vazut, eu aceste retete le primesc in cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti. Ei asa zic, sincera sa fiu nu stiu daca este asa sau nu. O sa vb cu ei si o sa le spun lucrul acesta.
      Pup dulce

      • Toncean Sidonia 17 Septembrie 2013 la 08:10 #

        Am citit Mariana scumpa si tocmai de aceea m-am mirat. Un proiect…nu e floare la ureche….
        Sa ai o saptamana minunata !
        Te tzuc cu drag !

      • retetelemarianei 17 Septembrie 2013 la 15:57 #

        Si eu te pup Sidonia.

      • Traditii Culinare Romanesti 17 Septembrie 2013 la 16:07 #

        Buna ziua,

        Asa cum am promis, am verificat cu reprezentantii pensiunii La bade Ioane istoricul acestei retete.

        Intr-adevar, este o reteta veche, de pe vremea vechiului conac de vanatoare al baronului Mocioni, (conac aflat pe locul actualei pensiuni). Conform reprezentatilor pensiunii, in secolul XIX, taranii de pe mosia baronului consumau acest fel de mancare in perioadele de post.

        Echipa ”Descopera Traditiile culinare Romanesti!”

    • Traditii Culinare Romanesti 17 Septembrie 2013 la 15:30 #

      Draga Sidonia,

      Multumim pentru observatie. Reteta de mai sus este o reteta veche, primita de noi de la Pensiunea La bade Ioane (din comuna Bata, Judetul Arad).

      Intrucat noi primim aceste retete traditionale de la pensiuni din fiecare zona a tarii, este posibil ca ea sa fi fost mostenita de la vechiul conac boieresc.

      Pentru siguranta, voi cere mai multe detalii despre istoricul acestei retete de la reprezentantii pensiunii si revin cu amanunte.

      Echipa ”Descopera Traditiile culinare Romanesti!”

  2. anca 19 Septembrie 2013 la 09:53 #

    MARIANA POT SA COC 10 KG DE VINETE IN TAVA CUPTORULUI SA EVIT FUMUL SI MURADIREA ARAGAZULUI?
    SUNT PENTRU ZACUSCA NU PENTRU SALATA
    TE ROG MULT DA UN SFAT ITI MULTUMESC MULT CUM SA FAC?
    ASTEPT RASPUNSUL TAU NU MA APUC INAINTE

    • retetelemarianei 19 Septembrie 2013 la 12:36 #

      Buna Anca. Poti sa coci vinetele si in cuptor, de ce nu. Ar fi bine daca ai putea sa le coci undeva pe un gratar afara, aroma ar fi alta, dar merg si in cuptor. Si ardeii sau gogosarii poti sa-i coci in cuptor. Trebuie sa ai grija sa le intorci.
      Te pup dulce!

      • anca 19 Septembrie 2013 la 13:37 #

        multumesc

      • retetelemarianei 19 Septembrie 2013 la 14:50 #

        Cu multa placere Anca. Pup

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: