Desert traditional vechi cu mac

9 Sep

Acest desert mai este denumit „Cici”, „Nudli”, „Cnegne”, „Tipari”, „Vutane”, „Sulance”, „Puturgai”, „Putisoare” sau „Putarlai” – in functie de fiecare zona geografica.
Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.

Aceasta reteta a fost oferita si preparata de Laura Laurentiu, autor si proprietar al blogului culinar Retete ca la mama. Reteta este raspandita in mai mult de jumatate din regiunile Romaniei si poarta diferite denumiri, in functie de fiecare zona geografica: in regiunea Crisana se numeste „Cici” sau „Puturgai” – in Bihor si „Nudli” – in Arad; In Banat se numeste „Sulance”, „Tipari”, „Puce” sau „Pute”; in Ardeal, retetei i se spune „Putarlai” – in zona Cluj-Napoca si „Vutane” sau „Vutale” – in zona Sibiu; in Bucovina reteta se numeste „Cnegne” iar in Moldova si Muntenia – „Putisoare”;

9

Din luna martie, derularea activitatilor din cadrul proiectului de responsabilitate sociala se realizeaza cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat in 1992. Portofoliul de produse Arpis contine faina de malai, faina din grau, gris, otet, ulei etc.
Ingrediente
750 g cartofi fierti in coaja, cantariti dupa fierbere si decojire
75 grame gris Arpis
1 ou
1 praf de sare
200-250 g faina alba Arpis (in functie de calitatea fainii pe care o folositi, s-ar putea sa intre mai multa sau mai putina)
80 g unt (sau ulei Arpis)
6 linguri de mac macinat prin masina
6 linguri de zahar pudra amestecat cu un plic de zahar vanilat
In plus:
faina pentru presarat planul de lucru

Mod de preparare
Cartofii se fierb in coaja (preferabil sa fie albi, mai sfaramiciosi) apoi se curata, se cantaresc 750 de grame si se zdrobesc bine intr-un castron (poza 1). Se adauga sarea, grisul si faina, pentru inceput doar 200 de grame de faina (poza 2).

1
Se framanta un aluat molcut, inca lipicios, daca e nevoie se mai adauga cate o lingura de faina, dar in niciun caz nu trebuie sa fie un aluat tare (poza 3).

2

Se pune o oala de 4 litri cu apa sarata la fiert (sare cat pentru fierberea pastelor, aproximativ 2 lingurite).
Se presara cu faina planul de lucru si se rastoarna aluatul, impartindu-l in bucatele egale . Se modeleaza pe planul de lucru putisoarele nu mai lungi de 9-10 cm. (poza 5). Pana se termina toate de modelat, va clocoti si apa in care se plonjeaza toate deodata.

3

4
Separat, se topeste untul intr-o cratita apoi se stinge focul. Cand ”putele” se ridica la suprafata se mai lasa sa fiarba in clocote mici 1-2 minute apoi se scot cu spumiera, scurgandu-le de apa si plonjandu-le direct in untul topit .

5

6
Se amesteca cu grija, de preferat cu o spatula flexibila, ca sa nu se rupa „putele” si sa se imbrace toate cu untul topit. Se adauga imediat macul macinat amestecat cu zaharul pudra.

8
Cu aceeasi spatula flexibila, se amesteca bine pana cand macul este omogen distribuit (dupa gust, se poate pune mai mult sau mai putin zahar).
Se servesc imediat, calde, dar sunt la fel de bune si dupa ce s-au racit putintel.
Secretele Bucatarului
Daca doriti, puteti sa faceti aluatul de post, renuntand la ou si la untul topit (eventual, inlocuiti-l cu 1-2 linguri de ulei Arpis).
In Bihor, macul este inlocuit cu nuca macinata. In functie de gust, macul poate fi inlocuit si cu gris sau cu pesmet.
Despre proiect
Proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” este derulat de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Arpis, in perioada februarie – decembrie 2013 si este sprijinit de 52 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, Marius Comanescu Photography, metropotam.ro, Mujer, Papa bun, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV, WorldWide Romania.

Retetele traditionale din Crisana au fost puse la dispozitia proiectului de Laura Laurentiu (www.retetecalamama.ro) si Pensiunea La Bade Ioane.
Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe site-ul http://www.traditiiculinareromanesti.ro, pe blogul http://www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com, precum si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .
Contact
Larisa Toader
Managing Director
Russenart Communications
contact@traditiiculinareromanesti.ro

2 Răspunsuri to “Desert traditional vechi cu mac”

  1. margareta ferencz 28 August 2014 la 08:24 #

    In ardeal, se numeste=NUDLI (in limba maghiara, si putuloace in limba romana), si se fac cu cartofi , ulei, 2-3 oua, sare si faina intermediara, dar se pot face si cu faina ooo, iar cand se imparte la urma aluatul in mai multe bucatele, ele se formeaza in bucatele de 4-5 cm. sub forma de teava (am facut o asemanare pentru forma), de diametrul destul de mic, aproximativ de 8 mm. Apoi se fierb intr-o oala destul de mare, in apa sarata , dupa gust, se spune , ca ele sunt fierte cand putuloacele se ridica la suprafata, dar , se mai lasa citeva minute 4-5′ sa mai fiarba , dar atentie, daca puneti capac, ca asa trebuie, fiti cu ochii pe ei, ca ele formeaza spuma si poate sa iasa din oala, mai bine puneti o lingura de lemn, cu care amestecati din cand in cand, sub capac, sa se poata observa , cand spuma se ridica, (pentru ca sa iasa aerul , treb. amestecat mai des, iar apoi se strecoara si se clatesc cu apa rece, iar dupa ce se scurg, se dau in pesmet , care anterior se pargaleste usor, amestecad incontinuu, sa nu se arda,la foc mic. Apoi se amescteca bine, sa ajunga pesmetul peste tot si se serveste cu scortisoara , putin zahar, (zaharul se adauga doar in farfurie, sa nu se topeasca), sunt care servesc si cu dulceata, sau smantina, sau cu nuci in loc de pesmet, sau mac-DAR CEA MAI BUNA ESTE ASA CLASSIC , IN PESMET, CA SI renumitele galuste cu prune bistritene(care numai cu aceste prune sunt deosebite, findca ele ai dau tot farmecul, aroma. Din experienta va spun, ca avand acasa in gradina, tot felul de prune , am incercat cu de toate , dar nimic nu inlocuieste prunele bistritene in galuste, si va spun din suflet, ca si in prajitura sunt deosebite, si daca mai puneti peste ele spuma, sunt si mai bune….POFTA BUNA si MULTA SANATATE, dar nu exagerati cu aluatul cu cartofi, chiar daca sunt foarte gustoase ca ele nu sunt sanatoase pentru organism, chiar daca multe persoane , adora aceste mancaruri……!!!

    • retetelemarianei 28 August 2014 la 13:34 #

      Buna Margareta, multumesc mult pentru informatii. Imi place tot timpul sa aflu lucruri noi. Te pup dulce!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: