Belezdruga – reteta ardeleneasca

10 Mai

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.
Reteta ”Belezdruga” a fost primita de la Pensiunea Valea Mariilor, Com. Sant, Sat Valea Mare, Judetul Bistrita-Nasaud (Ardeal) si a fost preparata de bucatarii restaurantului Casa Oprescu (Parcul Tineretului).

Din luna martie, derularea activitatilor din cadrul proiectului de responsabilitate sociala se realizeaza cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat in 1992. Portofoliul de produse Arpis contine faina de malai, faina din grau, gris, otet, ulei etc.

9 web

pliant-belezdrugc483-r13

Ce ai nevoie
untura sau ulei Arpis
ceapa
branza de oaie framantata cu sare
kaizer sau carnati
faina de malai Arpis sub forma de cir de mamaliga (continutul acela subtire care se obtine inainte de a mesteca mamaliga sau o mamaliga foarte subtire)

Cum prepari
1. Se caleste ceapa tocata marunt, iar separat se prajeste kaizerul taiat cuburi. Cand ceapa este calita, se adauga kaizerul (sau carnatii) prăjit, se amesteca, dupa care se pune cirul fierbinte (sau terciul, cum se spune in alte zone) si se amesteca.

5

3[1]

6 web
2. Se adauga branza, se amesteca si se lasa cateva minute pe foc. Se rastoarna Belezdruga intr-un vas si se serveste cu muraturi, preferabil varza murata sau castraveti murati.

7 web

8 web

Observatie: Retetele traditionale sunt adesea preparate „dupa ochi”, nu in functie de gramaj, dar cantitatile sunt relativ usor de estimat!

Despre Pensiunea Valea Mariilor
Pensiunea VALEA MARIILOR este asezata exact in mijlocul naturii, in apropierea unei paduri, dar si doua paraie (Maria Mare si Maria Mica), afluenti ai raului Somesul Mare.

Pensiunea este o casa traditionala romaneasca transformata, care reuseste sa-si pastreze identitatea, printr-o combinatie intre rustic si modern.

Untitled

Despre proiect
Proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” este derulat de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Arpis, in perioada februarie – decembrie 2013 si este sprijinit de 47 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, metropotam.ro, Mujer, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, SMA Studio, stiuunloc.ro, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV.

Retetele traditionale din Ardeal au fost puse la dispozitia proiectului de: Pensiunea Valea Mariilor, Adrian Buzoianu (www.chefbuzu.com), Vila Honor si Castelul Printul Vanator si Dracula.

Filmele si fotografiile de preparare a retetelor lunii mai au fost realizate de SMA Studio.
Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe blogul http://www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .
Contact
Larisa Toader
Managing Director
Russenart Communications
office@russenart.ro

2 Răspunsuri to “Belezdruga – reteta ardeleneasca”

  1. Postolache Violeta 10 Mai 2013 la 12:37 #

    N-am mancat niciodata, dar citind reteta aproape ca am lesinat de pofta! Nimic nu-i mai gustos decat bucatele traditionale!

    • retetelemarianei 10 Mai 2013 la 15:34 #

      Si eu Vio, dar trebuie sa am grija cu kilogramele. sa iei Pap tot sa o vezi pe Alexandra cu briosele. Pup

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: