Sos de rosii cu smantana – reteta banateana

19 Apr

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.

Reteta ”Sos de rosii cu smantana” a fost primita de la Casa Altringen, din Banat si a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul proiectului.

Din luna martie, derularea activitatilor din cadrul proiectului de responsabilitate sociala se realizeaza cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat in 1992. Portofoliul de produse Arpis contine faina de malai, faina din grau, gris, otet, ulei etc.

9

pliant Sos de rosii cu smantana r10

Ce ai nevoie
750 ml supa de legume (in varianta moderna se foloseste 750 ml de apa +1 cub de concentrat de legume)
1 ceapa mare
2 linguri ulei Arpis
2 linguri faina alba Arpis
8 rosii mari
2 linguri pasta de rosii
sare
piper
1/2 lingura miere
100 ml smantana
busuioc proaspat

Cum prepari
1. Se toaca ceapa si se dinstuie (caleste) in ulei Arpis, dupa care se adauga faina alba Arpis. Se toarna supa de legume (sau apa si cubul de concentrat).

ingrediente

2

4
2. Se spala rosiile, se toaca marunt si se adauga in supa impreuna cu pasta de rosii.

5
3. Se fierbe totul, acoperit cu un capac, 10-15 minute. Se adauga smantana, iar daca este post, se renunta la smantana. Se pune sare si piper, dupa gust, mierea si busuioc proaspat si la final se introduce blenderul in ea si se mixeaza pana devine o crema.

7
Despre Casa Altringen
Casa Altringen este situata la 45 km de orasul Timisoara, in satul Altringen, comuna Bogda, Judetul Timis (Banat). Pensiunea gazduieste pana la 20 de musafiri, in camere pentru una sau doua persoane (9 camere duble si un apartament).

Micul dejun este de tip bufet suedez, pranzul si cina sunt pregatite cu grija de cele doua bucatarese, originare din sat, care gatesc ca svabii de odinioara, dupa retete specifice zonei Banatului. Pot lua masa pana la 70 persoane.

Despre proiect
Proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” este derulat de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Arpis, in perioada februarie – noiembrie 2013 si este sprijinit de 47 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, metropotam.ro, Mujer, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, SMA Studio, stiuunloc.ro, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV.

Retetele traditionale din Banat au fost puse la dispozitia proiectului de: Adrian Buzoianu (www.chefbuzu.com), Laura Laurentiu (www.retetecalamama.ro), Pensiunea Select, Hotel Senator si Casa Altringen.
Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe blogul http://www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .
Contact
Larisa Toader
Managing Director
Russenart Communications
office@russenart.ro

3 Răspunsuri to “Sos de rosii cu smantana – reteta banateana”

  1. marci 11 Mai 2013 la 11:36 #

    Hristos a inviat! am preparat sosul si mi-a iesit tare bun desi am folosit ulei de floarea soarelui si faina de care am avut in casa.probabil ca are rostul lui uleiul arpis dar daca nu am avut asta e.am constatat ca acest sos poate fi folosit si la chiftele dar merge ca si garnitura peste piure de cartofi.pupici pt.retete.multa sanatate si bucurii!

    • retetelemarianei 13 Mai 2013 la 07:58 #

      Buna Marcela. Il poti pregati cu orice tip de ulei. Ma bucur ca ti-a placut. Te pup dulce

  2. Administrator 26 Mai 2013 la 19:20 #

    Intr-adevar uleiul Arpis, fiind din porumb este foarte economic (consumi foarte putin) si are un gust si miros foarte placut. Dar, desigur, poti folosi orice fel de ulei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: