BUCOVINA culinara – patria manastirilor şi a smantanii

12 Mar

S-a incheiat luna care a fost dedicata Bucovinei in cadrul proiectului de responsabilitate sociala “Descopera traditiile culinare românesti”, derulat de agentia Russenart Communications. Luna martie vine cu retete din Dobrogea, pe care cu drag o sa vi le impartasesc si voua. Mai jos, cate ceva despre traditiile culinare din Bucovina.

Pe langa patrimoniul cultural, Bucovina dispune de traditii culinare diversificate, datorita influentelor multiple: poloneze, ruseşti, turceşti, germane şi austriece – de la care vine numele de BUCOVINA (Bukow Land – Tara Fagilor). Deşi toate aceste popoare şi-au lasat amprenta in obiceiurile culinare ale zonei, Bucovina are o trasatura caracteristica speciala: este “patria smantanii”.

In Bucovina, totul se mananca folosind smantana, ingredientul care se regaseşte in aproape toate produsele culinare bucovinene. “Borşurile şi tocaturile bucovinene” sunt preparate cu smantana: Borşul polonez cu cartofi şi sfecla roşie, “Cuiburile de cinci” (cinci sarmale, fiecare cu umplutura ei – de pui, de porc, de vita şi de vitel cu oaie – invelite toate intr-o frunza de potbal), tocineii (chiftelute din “barabule” bucovinene – cartofi bucovineni), pastravul pregatit cu smantana etc. Alte ingrediente care caracterizeaza din punct de vedere culinar Bucovina sunt hribii şi pastravul.

Patrie a manastirilor, Bucovina are mancaruri manastireşti şi de post specifice: carnatul de legume de la Putna, sarmalutele cu urda de la Sucevita, placinta cu ciuperci de la Dragomirna.

Alte specialitati culinare pe care turistul le poate gasi şi savura doar in Bucovina sunt:
– Harzobii de pastrav afumat sau pastravi la cobza,
– Raciturile de porc sau de peşte,
– Knedeli din cartofi,
– Cartofii cu chimen,
– Invartita cu mac ori cozonacul bucovinean.

Alaturi de “Invartita cu mac” (prajitura austriaca), bucovinenii mai au o prajitura specifica, pe care au invatat-o de la soldatii lui Napoleon care s-au oprit in zona in timpul retragerii, dupa infrangerea din Rusia: “Turta lui Napoleon” sau “Cremşnitul”, cum i se zice astazi.

“In Bucovina, pana intr-acolo se merge cu consumul smantanii, incat taranul bucovinean mananca dimineata mamaliga unsa cu smantana. Dar ce zic eu smantana? Este atat de grasa ca o poti taia cu cutitul, ca pe unt. Dar nu trebuie sa consideram BUCOVINA doar patria smantanii sau a hribilor şi pastravilor. Nu este numai patria manastirilor, fiecare cu culoarea ei specifica (Voronet – albastru; Humor – roşu; Sucevita – verde ori Moldovita – galben ), sau TARA FAGILOR. Bucovina are din toate acestea şi ceva mai mult: are nişte oameni minunati, gospodari şi primitori, gazde deosebite, care vor face pana şi din cel mai pretentios turist un impatimit al zonei !”, a precizat Adrian Buzoianu, editor al site-ului de turism culinar ChefBuzu.com.

Despre proiect
Proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” este derulat de Russenart Comunications in perioada februarie – noiembrie 2013 şi este sprijinit de 47 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite şi online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, metropotam.ro, Mujer, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, retetelemarianei.ro, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, SMA Studio, stiuunloc.ro, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, WebArt, Woman TV.
Partenerul special al proiectului este ChefBuzu.com. Retetele dobrogene ale lunii martie sunt oferite de Adrian Buzoianu, Pensiunea „Casa dintre Salcii” şi Pensiunea Cherhana
In luna martie, activitatile proiectului “Descopera traditiile culinare romanesti” sunt gazduite de Restaurantul Adeline, situat in Centrul Vechi, Str. Blanari, nr. 9, Bucureşti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: